Skip to main content

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil Texel - Expositie Fotograaf Foto SanneTexel

Museum Kaap Skil Texel

Museum Kaap Skil is gevestigd in Oudeschild nabij de haven. Een uniek museum met vondsten van Jutters en duikers. Naast een prachtige maquette van Oudeschild en uiteraard De Jurk in de kelder is er ook een prachtige nieuwe expositie op de bovenverdieping van het hoofdgebouw. Naast het hoofdgebouw kun je een kijkje nemen in de huisje waar de tijd heeft stilgestaan en uiteraard in de molen, waar met een beetje mazzel de molenaars aan het werk zijn. Of bekijk de schatten van de Jutters die verzameld zijn in de grote jutschuur.

Wereldreis

Ga je mee op wereldreis? In vier windstreken leer je alles over de Texelaars van toen en hun avontuur, rijkdom, handel en romantiek, maar ook: uitbuiting, gevaar, slavernij en armoede. De wereldwijde handel in de 17e en 18e eeuw kende namelijk vele gezichten Iedere windsteek heeft zijn eigen expositie en alleen zijn meer dan de moeite waard. Bekijk de vaartroute naar het Noorden en leer meer over waarom de schepen en hun bemanning naar het noorden gingen.

Expositie Museum Kaap Skil Texel - Foto Sanne
Kinder museum Texel - Museum Kaap Skil Texel

Kinderactiviteit Kaap Skil

Aan de kinderen is zeker gedacht bij museum Kaap Skil, ik had de eer om als fotograaf van Texel deze expositie te fotograferen met kinderen. Veel interactieve activiteiten, schelpen waar ze kunnen luisteren naar het verhaal. Ruiken aan de specerijen. Varen met het roer zelf in handen en hopen dat er geen schipbreuk wordt geleden of alle muisje tellen in het schip. Vind jij ze ook allemaal. Deze activiteiten voor de kinderen zijn trouwens ook heel leuk voor volwassene.

Noord Oost Zuid West

Bijzonder is het om de vaarroutes te bekijken en dan te bedenken dat de schepen enkel een zeil hadden en afhankelijk waren van de wind. Op de rede van Texel werden de schepen bevoorraad met alle benodigdheden die nodig waren voor een lange reis, water van de weezenputten, nabij Oudeschild. Nu nog steeds te zien en bezoeken. Dan voor anker wachten op de goede windrichting en het ruime sop kiezen. Nadat de bestemming na soms maanden was bereikt was het weer wachten op de juiste wind om terug te varen naar Texel. De Texelaars waren vaak vele maanden van huis.

Expositieruimte in Museum Kaap Skil Texel
Museum Kaap Skil Texel - Expositie Walvisvaarders

Wat te doen op Texel?

Verwonder je over hoe het leven er toen uit gezien zou hebben, samen met de grootste maritieme maquette beneden in het museum krijg je een goed beeld van de Reede van Texel, van de 16e tot de 18 e eeuw gingen daar de handels- en oorlogsschepen voor anker. Het museum Kaap Skil mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Texel. naast het topstuk De Jurk is ook de maquette en de tentoonstelling Wereldreis meer dan de moeite waard. Voor jong en oud. Mijn advies: zeker even gaan!

Museum Kaap Skil Texel - Expositie
Museum Kaap Skil Texel - modelbouw VOC schip
Museum Kaap Skil Texel - Expositie museumbezoek Texel
Museum Kaap Skil Texel met duiker Gerrit-Jan Betsema

Meer interessante persfotografie blogs

Oudheidkamer

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum midden in het centrum van Den Burg. Het prachtige huis uit 1599 is één van de oudste huizen van Texel. Op het moment dat u een voet over de drempel zet, gaat u terug in de tijd, naar de negentiende eeuw.

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil is gevestigd in Oudeschild nabij de haven. Een uniek museum met vondsten van Jutters en duikers. Naast een prachtige maquette van Oudeschild en uiteraard De Jurk in de kelder is er ook een prachtige nieuwe expositie op de bovenver...

Teso Expositie

Het Teso paviljoen is geopend; een unieke tentoonstelling over Texels Eigen veerdienst, compleet met het gerenoveerde stuurhuis van voormalig veerboot de Schulpengat. De Schulpengat heeft van 1990 tot 2015 van- en naar Texel gevaren.