Skip to main content

Oudheidkamer

Oudheidkamer Museum op Texel

Oudheidkamer Texel

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum midden in het centrum van Den Burg. Het prachtige huis uit 1599 is één van de oudste huizen van Texel. Op het moment dat u een voet over de drempel zet, gaat u terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. Het is compleet ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van oma’s oma. Je beleeft hoe men op Texel leefde.

Kledingtentoonstelling

Tot in de puntjes verzorgd, zo heet de tentoonstelling op de bovenverdieping van de Oudheidkamer. De tijdelijke tentoonstelling gaat over kleding op Texel rond 1870. Hoe zorgde een vrouw vroeger dat haar rok zo mooi wijd stond? Hoe hielden ze die witte was, van onderbroek tot hemd, vroeger zo stralend wit? Vroeger droegen mensen een korset. Daar zouden we nu niet meer aan moeten denken! Waarom deden ze dat eigenlijk en waar werden ze van gemaakt? Op de bovenverdieping vind u antwoorden op bovenstaande vragen.

Expositie in Oudheidkamer Texel
Oudheidkamer Texel - Expositie museum

Kleding van vroeger

Verschillende voorbeelden van reparaties en herstelwerkzaamheden aan kleding tonen de grote vaardigheden van de dames. Dat geldt ook voor alle kanten randjes en de verschillende mutsjes die er te zien zijn. Met heel fijn en vakkundig haakwerk werden zelfs de onderbroeken versierd!

Openingstijden Oudheidkamer Texel

De Oudheidkamer is geopend van 1 april tot 1 november. Tot die tijd kan het museum bezocht worden op maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. Voor museumkaarthouders en Texelaars met een Texelse museumpas is de toegang gratis.

Museum bezoeken op Texel - Oudheidkamer in Den Burg
Oudheidkamer Texel
Oudheidkamer Texel - museumstukken
Kledendracht Oudheidkamer Texel
Oudheidkamer Texel - hoofddeksels klederdracht
Oudheidkamer Texel - Texelse klederdracht
Oudheidkamer Texel - expositie museum bezoek Texel

Meer interessante persfotografie blogs

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil is gevestigd in Oudeschild nabij de haven. Een uniek museum met vondsten van Jutters en duikers. Naast een prachtige maquette van Oudeschild en uiteraard De Jurk in de kelder is er ook een prachtige nieuwe expositie op de bovenver...

Oudheidkamer

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum midden in het centrum van Den Burg. Het prachtige huis uit 1599 is één van de oudste huizen van Texel. Op het moment dat u een voet over de drempel zet, gaat u terug in de tijd, naar de negentiende eeuw.

Teso Expositie

Het Teso paviljoen is geopend; een unieke tentoonstelling over Texels Eigen veerdienst, compleet met het gerenoveerde stuurhuis van voormalig veerboot de Schulpengat. De Schulpengat heeft van 1990 tot 2015 van- en naar Texel gevaren.