Skip to main content

Teso Expositie

Teso Paviljoen op Texel - Expositie

Teso Paviljoen op Texel

Het Teso paviljoen is geopend; een unieke tentoonstelling over Texels Eigen veerdienst, compleet met het gerenoveerde stuurhuis van voormalig veerboot de Schulpengat. De Schulpengat heeft van 1990 tot 2015 van- en naar Texel gevaren. Het was het vlaggenschip tot 2005, daarna eerste reserveschip. Vele van ons hebben ongetwijfeld een overtocht met deze boot gemaakt. Wellicht herkend u nog dingen in de expositie.

Teso geschiedenis

Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) verzorgt sinds 1907 de veerdienst tussen Texel en Den Helder. Al meer dan 110 jaar varen ze in het belang van al onze passagiers. De Texelse veerdienst is opgericht door de eilandbewoners. Het eigenaarschap is vandaag de dag nog steeds in handen van circa 3.100 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst. Sinds de oprichting van TESO is het doel altijd hetzelfde gebleven: het verzorgen van een betrouwbare, betaalbare bootverbinding tussen Texel en de vaste wal. TESO heeft geen winstoogmerk en investeert primair in veiligheid, kwaliteit en continuïteit. Daarmee is TESO een uniek bedrijf en de enige veerdienst van Nederland die geen winstoogmerk heeft.

Opening Teso Paviljoen op Texel - Expositie
Aandeel Teso - Texels Eigen Stoomboot Onderneming

Teso Aandeel

Als trotse eigenaar van een TESO aandeel was het een eer om de opening te mogen fotograferen. Ik heb mijn aandeel van mijn ouders gekregen. Het is me met de paplepel ingoten, Teso is van ons en moet ook van ons blijven. Aandelen verkoop je nooit en houden we op het eiland. Inmiddels hebben ook mijn beide kinderen een aandeel en zet ik de traditie voort. Toen de kinderen klein waren hoor ik ze nog trots zeggen: 'Het is onze boot!', en zo is het en zo zal het hopelijk altijd blijven. Als aandeelhouder krijg je trouwens jaarlijks 10 gratis auto overtochten als je op Texel woont en 5 auto overtochten gratis indien je aan de 'overkant' woont. Of gratis 'lopers' overtochten.

Teso nachtboot naar ziekenhuis

Als eilandbewoner ben ik trots op de TESO. Met liefde brengen ze je 's nachts naar het ziekenhuis en gaat er een boot in de vaart. De boot wacht dan tot de patient naar het ziekenhuis is gebracht en de ambulance weer terug aan boord is voor deze terug vaart naar het eiland. Toen ik nadat we gebruik hadden gemaakt van deze service en weer uit het ziekenhuis waren ontslagen een Texelse Hoornderring (koek) bracht voor de bemanning kreeg ik te horen, dat hoeft echt niet. Maar de waardering is er wel, van alle Tesselaars. De boot op Texel wacht op de ambulance indien nodig, vaart zelfs terug als hij onderweg is als de ambulance haast heeft. Geen Tesselaas aan boord heeft daar problemen mee en zul je daar ooit over horen klagen dat hij/zij afspraken daardoor mist, wij weten namelijk we kunnen er ook zelf gebruik van moeten maken. Bij een afscheid, krijgt een rouwstoet een eigen baan, mag als eerste de boot af, de andere gasten moeten even wachten zodat de rouwstoet niet onder broken wordt, het zijn kleine dingen maar maken de TESO wel uniek!

Museum bezoek Texel - Teso Paviljoen op Texel
Stuurhut Schulpengat - Teso Paviljoen op Texel - Expositie

Expositie Teso

Ervaar hier hoe de kapitein dagelijks de boot heen en weer voer. Waan je in de maritieme wereld van de veerdienst. Stap in de ‘oude salon’ en beleef een spannende reis waarin van alles gebeurt. In dit nieuwe gebouw op het museumterrein van Juttersmuseum Flora is een prachtige familietentoonstelling gerealiseerd. De bezoeker wordt ondergedompeld in unieke verhalen over de Eigen veerdienst. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Mijn advies: zeker een bezoek brengen!

Kapiteins Texel - veerdienst texel
Uitleg in stuurhuis door kapitein Teso texel
Opening Teso Paviljoen op Texel - Expositie
Teso Paviljoen op Texel - Expositie Juttersmuseum
Maarten Brugge overhandigd reddingsboei aan Kapitein Texel
Museumbezoek op Texel - Teso veerdienst Expositie

Meer interessante persfotografie blogs

Teso Expositie

Het Teso paviljoen is geopend; een unieke tentoonstelling over Texels Eigen veerdienst, compleet met het gerenoveerde stuurhuis van voormalig veerboot de Schulpengat. De Schulpengat heeft van 1990 tot 2015 van- en naar Texel gevaren.

Oudheidkamer

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum midden in het centrum van Den Burg. Het prachtige huis uit 1599 is één van de oudste huizen van Texel. Op het moment dat u een voet over de drempel zet, gaat u terug in de tijd, naar de negentiende eeuw.

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil is gevestigd in Oudeschild nabij de haven. Een uniek museum met vondsten van Jutters en duikers. Naast een prachtige maquette van Oudeschild en uiteraard De Jurk in de kelder is er ook een prachtige nieuwe expositie op de bovenver...